Pages

Saturday, March 14, 2015

Pengalaman seorang perokok berhenti dengan cepat dan mudah!


Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu kepada sahabat2 yang bekerja... 

Salam dari penulis yang sedang bercuti sakan... Puwahaha... Seronok pulak bercuti, hilang semua masalah kejap je lah.. 

Cerita yg aku nak cerita nih pasal pagi tadi, tengah aku duk tegolek atas katil tuh... Teringin pulak nak baring sambil tengok tv. 

Yang aku peliknya, napelah cerita rokok pepagi buat nih... Macam salah slot je.. Perokok mana tengok tv pepagi... Hehehe

Alang2 da buka, aku layankan lah... Banyaklah benda dia cerita tentang fact merokok nih, tapi itu semua aku tamau tau, haha, 

Apa yang menarik perhatian aku adalah dia siap bg tips untuk berhenti merokok, bg aku rugi kalau para perokok x ambil kesempatan untuk dengar... Antaranya adalah: 

1. Letak tarik yang anda rasa anda mahu berhenti
2. Seharusnya anda kaji apa perubahan yang anda dapat jika berhenti
3. Juga anda nekad dan faham kenapa anda nak berhenti
4. Elak alkohol (minuman)
5. Menjauhkan diri dari pada rakan2, ahli keluarga yang merokok
6. Cari group support
7. Tukar jenama rokok yang anda tidak suka

7 point kat atas nih merupakan kajian yang dibuat oleh pakar kesihatan barat, melalui rancangan Healty body healty mind, mungkin kurang sesuai dengan masyarakat kita terutama orang islam, 

Tetapi jangan risau, ada jalan dia yang lebih sesuai dan mungkin lebih powerfull sebab perokok sendiri melalui pengalaman berhenti merokok yang lebih islamik mungkin, hehe.

Jadi, saranan aku adalah, buka balik recent post aku berkenaan macam mana aku berhenti merokok dengan mudah melalui pengalaman aku sendiri : 

http://www.epihaha.com/2014/09/jom-berhenti-merokok-ikut-cara-aku.html

No comments:

Post a Comment